2018 Esiintyjät

Piirros1

Ilomantsilainen BBHF-festivaali juhlii kymmenettä kertaansa.

Blueberry Hill Jazz & Blues Festival järjestetään tänä vuonna 3.-5. päivä elokuuta. Tämä vuosi on myös yhdistyksen juhlavuosi, sillä festivaali järjestetään Ilomantsissa ja Maukkulan Mustikkamäellä jo kymmenettä kertaa.

Perjantai-iltana Ilomantsin keskustassa Mendin baarissa on BBHF Rytmi-ilta, jossa esiintyvät The Ballroom Jump, Frim-Fram Duo, feat. Maisteri T. ja legendaarinen Dj Bunuel.

Lauantaina on varsinainen BBHF 10v. -pääfestivaali tutunomaisesti Maukkulan Mustikkamäellä. Pitkän illan avaajana toimii Ilomantsissa musiikillisen uransa aloittanut Kari Laulajainen ja hänen keravalainen bändinsä Wanha Suola. Festivaalin taiteellisena neuvonantajana jatkava Aki Rissanen tuo festivaalille tänäkin vuonna mukanaan joukon maamme eturivin jazzmuusikoita. Rissanen soittaa duona muun muassa Club For Fiven solistina esiintyneen Eeppi Ursinin kanssa sekä kitaristi Teemu Viinikaisen triossa rumpali Joonas Riipan kanssa. Saksofonisti Mikko Innanen tulee Maukkulaan Maakuntalaulu-uudistus yhtyeensä kanssa, jossa tuubaa soittaa Petri Keskitalo ja rumpuja Mika Kallio. Helsinkiläisen SoulSisters yhtye tuo festarille viehkeän leikkisää ja rouhean räävitöntä bluesia, jotka sulautuvat toisiinsa ja kietovat yleisönsä savuiseen kapakkatunnelmaan. Elias Kahilan ja Bill Öhrströmin nelihenkinen bluesbändi tuo festivaalille sitä jotain erilaista, mikä on ollut alusta saakka yksi festivaalin linjoista. Kahila soittaa rouhevaa bluesia sellolla ja on sellon shufflejousi-tekniikan kehittäjä sekä sellonsoiton opettaja. Kymmenes festari päätetään bilehengessä, kun päästetään irti joensuulainen Heavy Tikkasen vetämä Sinner’s Soul bändi.

Sunnuntai-iltana Ilomantsin ev.lut. kirkon valtaa Aki Rissanen ja Mari Palo Sininen syksy -konsertillaan. Säveltäjä Leevi Madetojan ja runoilija L. Onervan tunnelmallinen laulusarja Syksy taipuu tuoreeksi sovitukseksi klassiselle laulajalle ja jazztriolle.

 

Mendin Baari – Perjantai 3.8.2018  klo 20-03  15€

The Ballroom Jump

bbhf www ballroom jump

The Ballroom Jump on joensuulainen, viisimiehinen, vauhdikas,hauska ja tanssittava jazz, rhythm and blues, swing, rock´n´ roll ja bluesyhtye.
The Ballroom Jump on esiintynyt eri puolilla Suomea vuodesta 1995 alkaen jazz-/rockklubeilla ja festareilla mm. Järvenpään Puistobluesissa, Kainuun kevätjazzeissa, Kolin jazzeissa sekä muissa musiikkitapahtumissa ympäri Suomea.

Yhtyeessä soittavat seuraavat muusikot: Tommi Lukkarila (saxofoni, laulu),  Markku Jokiranta (piano, laulu), Risto ”Rice” Riikonen (kitara), Ykäjuhani Kokkonen (basso) ja Jukka Siponen (rummut).

 

Frim-Fram Duo, feat. Maisteri T.

frim-fram-feat-maisteri-tFrim-Fram on perustettu rakkaudesta bluesiin. Bändin ohjelmisto on bluesia laajalla skaalalla. Frim-Fram soittaa sekä originaaleja että cover-klassikoita jazzblues, Chicago- ja countryblues-tyyleillä. Juki Välipakka (laulu, kitara, huuliharppu, stompbox) ja Sirpa Suomalainen (saxofoni, laulu), ovat työskennelleet yhdessä useissa roots ja blues-kokoonpanoissa. He ovat esiintyneet myös lukuisien suomalaisten nimiartistien kanssa (mm. Sami Saari, Johanna Försti, Pepe Ahlqvist). Juki ja Sirpa ovat keikkailleet useilla bluesfestivaaleilla ja jazzklubeilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Maisteri T. kertoo svengaavan, tunteikkaan ja lopullisen totuuden miehenä ja naisena olemisesta tässä jossakin, jota elämäksi kutsutaan. Maisteri T. on näyttelijä Teijo Elorannan (laulu, huuliharppu) blues-alter ego. Hän on keikkaillut yhtyeensä kanssa vuodesta 2006.  Maisteri T. esiintyy suomeksi ja sanoittaa itse kaikki esittämänsä laulut. Sanoituksia on kehuttu vuolaasti ja Teijo Eloranta on myös erinomainen huuliharpisti.

Frim-Fram Quartet
Maisteri T. & Lihan Tie – Mä en oo sun koiras

 

Dj Bunuel

bbhf www dj bunuel

Dj Bunuel juhlisti viime syksynä 40 vuotta dj:nä. Noihin vuosiin on mahtunut paljon erilaisia töitä, tuottamisesta ja juontamisesta radio- sekä tv -ohjelmien tekemiseen, mutta levyjen soitto on koko ajan pysynyt selkärankana hänen tekemisessä.
Tapausta juhlittiin Kulttuuritalossa Helsingissä imaginäärisen radio-ohjelman merkeissä. Konsertti kesti 5 tuntia ja 42 minuuttia ja siellä esiintyi 36 artistia. Kohti valoa oli vuosia Radio Helsingin viikonlopun herkkuna ja Ylellä hän on tehnyt jazz-ohjelmaa jo YLEQ:n ajoilta. Tällä hetkellä Jazzklubin Kolmas setti soi aina kuukauden viimeisenä sunnuntaina Bunuelin komennossa.

Perjantaina esiintyvä Dj Bunuel tuo iltaa varten räätälöidyn setin jossa helmet seuraavat toisiaan ja musiikin ikä ja kategoria menettävät merkityksensä.
Eläköön musa. ”Kaikki biisit kuulostavat paremmalta kun Bunu on huoneessa.” Harri Tuominen, YLE

Dj Bunuel Valoa kohti

 

Mustikkamäki BBHF 10v. – Lauantai 4.8.2018  klo 16-01  25€

Wanha Suola

bbhf www wanha suolaIlomantsissa musiikin tekemisen jo 70-luvun aloittanut Laulajainen tulee Keravalta ensimmäistä kertaa syntymäkuntaansa koko bändinsä kanssa ja avaa festivaalin bändin parhaalla omalla tuotannolla.

Wanha Suola on pääkaupunkilainen rock-, blues- ja proge-vaikutteinen yhtye, joka
tulee täyttämään 30 vuotta vuonna 2019. Yhtyeen perustajajäsenet ovat Kari
Laulajainen (laulu, akustinen- ja sähkökitara) ja Kari Suosalmi (koskettimet, laulu).
Vuonna 1991 mukaan liittyivät Kari Saaristo (rummut) ja Juha Jurmu (basso, akustinen- ja sähkökitara, laulu). Vuonna 2017 Wanha Suola sai uutta verta pakkiin, kun Samu Wuori (sähkökitara) hyväksyi kutsun rivistöön. Wanhan Suolan kappaleet säveltää ja sanoittaa Kari Laulajainen ja sovituksesta huolehtii koko yhtye.
Yhtyeen juuret ovat amerikkalaisessa ja englantilaisessa 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun blues-, rock- ja proge-musiikissa. Wanhan Suolan oma suomenkielinen ohjelmisto on laaja ja jatkuvasti uudistuva. Soittaminen muusikoille ei ole harrastus vaan elämäntapa, jota pitkäaikainen ja läheinen kaveruus korostaa.

Wanha Suola

 

”Billie!” Eeppi Ursin ja Aki Rissanen Duo plays Billie Holiday

Piirros1Club for Fivestä tuttu laulaja Eeppi Ursinin ja pianisti Aki Rissasen ”Billie” ohjelmisto antaa yleisölle tilaisuuden kuulla jazzmaailman suurimman naisartistin keskeisimmät klassikkolaulut livenä.

Billie Holiday (1915-1959) eli kovan elämän. Huumeet, vankilareissu, väkivaltaiset aviomiehet, alkoholismi ja monet sairaudet varjostivat alituiseen hänen loistavaa uraansa yhtenä kaikkien aikojen kuuluisimmista naislaulajista. Monista jazz-laulajista poiketen Billie Holidayn ääniala oli vain hieman yli oktaavin, mutta se ei muodostunut esteeksi – hänen vakuuttavan tunteikas tulkintansa on tänäkin päivänä poikkeuksellisen vahvaa. Holidayn tyylin tunnusomaisin piirre oli laulumelodian laahaaminen hieman säestyksen jäljessä. Hän oli myös ensimmäisiä mustia jazz-muusikoita, jotka rikkoivat ”värimuurin” esiintymällä levytysstudioiden ulkopuolella valkoisten muusikoiden kanssa.
Jazz-vaikutteet vähenivät Holidayn levytyksistä 1940-luvun alussa. Usein tämän syynä on pidetty hänen vuonna 1939 levyttämäänsä Strange Fruit -laulua. Tämä kappale teki Holidaysta todella tunnetun jazz-piirien ulkopuolella.

Eeppi Ursin: Tue Mua

 

Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus

bbhf www mikko

Mikko Innanen: Kotimaan kiertueilla on tullut usein lueskeltua karttaa ajan kuluksi ja monesti pitkän auto- tai junamatkan sykähdyttävimpiä hetkiä ovat maakuntarajojen ylitykset. Kahden maakunnan kohtaamista todistaessa mielikuvitus lähtee laukkaamaan hurjaa vauhtia. Tässäkö nyt kulkee karjalaisten ja savolaisten selkeä ikiaikainen jakolinja? Asustaako tuolla jossain korpien kätköissä jokin erikoinen pohjalais-kainuulainen heimo omine erikoisine puhe- ja käyttätymistapoineen? Vieläkö Uudeltamaalta Kymenlaaksoon siirryttäessä pystyy tuntemaan miten Napoleonin sotahevosten kavioiden kolkko kapse on kerran ohjannut maamme ja maanosamme historiaa?

Maakuntalaulujen tarina alkaa 1800-luvun puolesta välistä liittyen voimakkaasti aikakauden romanttiseen ajatukseen kansallisesta kulttuurista ja kansakunnan kohtalosta. Pystyisikö maakuntalauluja tulkitsemaan 2010-luvulla vapaana patrioottis-pateettisesta painolastista kuitenkaan menneiden sukupolvien meininkejä liiaksi mestaroimatta? Valtiovalta on tyrinyt maakuntauudistuksen suunnittelussa ja toimeenpanossa pahasti. Onneksi arrondismenttipohjainen globaalis-spiraalinen maakuntauudistus eli ns. Piippolan malli tarjoaa ratkaisun ongelmiimme ja varmistaa maakuntarauhan elinajaksemme.

Mikko Innanen yhdessä Petri Keskitalon (tuuba) ja Mika Kallion (rummut) kanssa on yhtä äkkiväärää osaamista.

Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus
Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus live at Validi Karkia -klubi

 

 

Teemu Viinikainen III

bbhf www teemu

Teemu Viinikainen on ollut jo pitkään yksi Suomen johtavista jazzkitaristeista ja hänen taitonsa kestävät erinomaisesti myös kansainvälisen vertailun. Viinikainen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa 2005 ja vuosien varrella häntä on kuultu monissa erilaisia tyylisuuntia edustaneissa yhtyeissä.

Teemu Viinikainen III -trion debyyttialbumi, syksyllä 2017 julkaistu ”Return of Robert Dickson” oli Emma-ehdokkaana vuoden parhaaksi jazzalbumiksi. Kitarointi on Viinikaiselle ominaisesti nautittavan dynaamista ja kuulasta. Mukaan on tarttunut kuitenkin uudenlaista myrskyä ja kiihkoa, jota täydentävät monipuolisen Joonas Riipan täyteläinen rumputyöskentely sekä kosketinsoittajataituri Mikael Myrskogia tuuraavan Aki Rissasen värikkäät Rhodes- ja Moog-soundit. Trio suuntaa albumillaan arvaamattomalle musiikilliselle matkalle, joka täyttyy niin vahvoista rock- soundeista kuin pehmeämmistä balladisävyistä. Svengiä, virtuositeettia ja ilmaisuvoimaa ei matkalta puutu. Teemu Viinikainen (kitara), Aki Rissanen (keyboards) ja Joonas Riippa (rummut).

Teemu Viinikainen III: Birdman
Teemu Viinikainen III: JS

 

SoulSisters

bbhf www soulsisters

SoulSisters merkitsee vahvaa lauluharmoniaa, karismaa ja naisenergiaa. Sielun musiikkia laulavat Anna, Pi ja Heidi muodostivat SoulSistersin vuonna 2007. Viehkeän leikkisä swing ja rouhean räävitön blues sulautuvat toisiinsa Kalle Katzin (piano) ja Jussi Nikulan (rummut) tukemana.
Ryhmän nimessä oleva soul ei rajoitu ainoastaan tiettyyn genreen vaan tarkoittaa kaikkea sielun kieliä soittavaa musiikkia.

SoulSisters: Boogie Woogie Bugle Boy
SoulSisters: Tu Vuo Fa L´Americano

 

 

 

 

 

Elias Kahila & Bill Öhrström Band

bbhf www elias kahila

Sellisti Elias Kahila on tuonut sellon bluesiin ja se toimii! Ruotsalainen Bill Öhrström (laulu ja huuliharppu) ja Kjell Gustavsson (rummut) tuovat kansainvälisen henkäyksen 60-luvun svengaavasta Lontoosta saakka. Nuori blues-taitaja Tuomas Räisänen (kitara) täydentää bändin.

Kahila on laajentamassa sellon ilmaisukykyä kehittämillään uusilla sellonsoittotekniikoilla. Kahilan kolmimuunteinen ”shufflejousitekniikka” mahdollistaa sellonsoiton uskottavasti funkin ja grooven tyylilajeissa antaen kokonaan uuden mausteen rytmimusiikkiin. Looppi-pedaalien avulla Kahila rakentaa jokaisen biisin omanlaisekseen livenä.

Elias Kahila plays a blues-cello-solo
Elias Kahila & Bill Öhrström Band, Stampen, Tukholma
Blues Finland juttu

bbhf-kahila-1-ps bbhf-kahila-2-ps

Sinner´s Soul

Piirros2

Maakunnallista blues osaamista kunnioittaakseen BBHF organisaatio tarjoaa Heavy Tikkasen johtamalle Sinner’s Soul yhtyeelle mahdollisuuden päättää kymmenennen BBHF festivaali-ilta suureen blues ilotulitukseen!

Joensuussa tätä nykyä asuva Hannu ”Heavy” Tikkanen (blueslaulaja-harpisti) kokosi uusimman Sinner´s Soul -kokoonpanonsa noin neljä vuotta sitten. Yhtyeen kokoonpanot ovat aina koostuneet kovista soittajista, ja myös uusimpaan Sinner´s Souliinsa Tikkanen on koonnut kokeneet ja taitavat muusikot.Kari Parviainen (kitara), Kari Tenhunen (basso) ja Ilkka Korjus (keyboards) ovat Tikkasen tavoin joensuulaisia, Ilkka Auvinen (rumpali) asuu ainakin toistaiseksi Helsingissä.
Sinner´s Soul -yhtyeen musiikillinen pohja on lähinnä bluesissa ja rhythm and bluesissa, mutta ohjelmistoon on haettu sävyjä myös jazzista, rockista, soulista ja New Orleans- tyyppisistä rytmeistä. Yhtye julkaisi kesällä 2017 omista biiseistä koostuvan CD-levyn. Omien kappaleiden lisäksi Sinner´s Soul esittää keikoillaan covereita mm. Albert Kingin, Howling Wolfin, Muddy Watersin, T-Bone Walkerin, Ray Charlesin ja Louis Jordanin tuotannosta.

Sinner´s Soul: Got My Mojo Working
Sinner´s Soul: On The Street Of The Red Lights

Musiikkia on luvassa kello 16:sta aamutunneille saakka yöllä, sekä mahdolliset jamit päälle.

 

Ilomantsin ev.lut. kirkko – Sunnuntai 5.8.2018  klo 19  15€

Aki Rissanen & Mari Palo: Sininen Syksy

bbhf www mari ja aki

Sunnuntai-iltana on Ilomantsin ev.lut. kirkossa BBHF -tilaisuutena pianisti Aki Rissasen ja sopraano Mari Palon tähdittämä konsertti, jossa säveltäjä Leevi Madetojan ja runoilija L. Onervan tunnelmallinen laulusarja Syksy taipuu tuoreeksi sovitukseksi klassiselle laulajalle ja jazztriolle. Yhtyeen käsissä klassinen musiikki, jazz ja kotimainen runous kohtaavat ennakkoluulottomalla tavalla. Laulujen melodiat pysyvät tunnistettavassa alkuperäisessä asussaan, ja trio luo suomalaiskansallisten jylhien sävyjen ympärille jazzillisia värejä ja spontaania improvisaatiota. Sininen Syksy vie kuulijan kahden merkittävän suomalaistaiteilijan teoksen syvyyksiin modernein tyylikeinoin tulkittuna. Mari Palo (laulu), Aki Rissanen (flyygeli), Teemu Viinikainen (kitara) ja Joonas Riippa (rummut).

Aki Rissanen & Mari Palo: Sininen Syksy: Lähtö